БЕЗОПЛАТНЕ
ЕКЗ від НСЗУ

ГАРЯЧА ЛІНІЯ
0 800 351 491

БЕЗОПЛАТНЕ
ЕКЗ від НСЗУ

ГАРЯЧА ЛІНІЯ
0 800 351 491

Правильне харчування під час вагітності

Picture of IVMED Експерт
IVMED Експерт
правильне харчування під час вагітності
Зміст

Чому важливе правильне харчування під час вагітності

Раціон харчування вагітної жінки впливає не лише на її самопочуття, але й на розвиток малюка. У цей період організму потрібно ще більше поживних речовин, вітамінів та мінералів, адже від цього залежить формування органів і систем дитини.

Що потрібно їсти вагітній щодня

Меню вагітної жінки має бути збалансованим та різноманітним. Ось перелік продуктів, які слід включити до щоденного раціону:

  • Овочі та фрукти: джерела клітковини, вітамінів і антиоксидантів.
  • Злаки та крупи, такі як цільнозерновий хліб, вівсянка, гречка, забезпечують організм енергією та покращують травлення.
  • Білкові продукти, а саме нежирне м’ясо, риба, яйця, бобові, необхідні для росту тканин і розвитку м’язів дитини.
  • Молочні продукти багаті кальцієм і вітаміном D, що потрібні для формування кісток.
  • Жири: джерела корисних омега-3 жирних кислот – жирна риба, авокадо, горіхи, оливкова олія.

Також не забувайте про фолієву кислоту, приймати її слід ще на етапі підготовки до вагітності, але особливо важливо це у перший триместр. Її джерела – шпинат, броколі, горіхи, цитрусові.

Що не можна їсти при вагітності

Деякі продукти можуть бути шкідливими для здоров’я вагітної та плода. Нижче перелік того, що варто уникати в цей важливий період:

  • Сирі чи недоварені продукти, такі як риба, яйця, м’ясо, можуть спричинити інфекції.
  • М’які сири з цвіллю чи непастеризовані несуть ризик лістеріозу.
  • Алкоголь повністю заборонений, кофеїн варто обмежити до 200 мг на день.
  • Продукти з високим вмістом цукру та солі – це солодощі, фастфуд, оскільки вони не мають поживної цінності, можуть спричиняти набряки та набір ваги.
  • Жирна та смажена їжа, оскільки вона збільшує навантаження на печінку та шлунок.

Як створити здорове меню для майбутніх мам

  • Плануйте раціон: у меню мають бути всі основні групи продуктів.
  • Стежте за калорійністю раціону: в середньому потрібно на 300-400 калорій більше, ніж зазвичай, особливо у другому та третьому триместрах.
  • Дотримуйтеся режиму: їжте 4-5 разів на день маленькими порціями.
  • Гідратація під час вагітності: випивайте не менше 2 літрів води щодня.
  • Приймайте необхідні вам вітаміни за попередньою рекомендацією лікаря.

Обмеження в харчуванні: на що звертати увагу

Кожна вагітність – індивідуальна, тому певні обмеження можуть бути рекомендовані лікарем залежно від стану жінки. Наприклад, при токсикозі радять уникати жирної їжі, а за наявності діабету – обов’язково контролювати споживання вуглеводів.
Нехай вагітність пройде легко та комфортно!

Поділитися статею: 

Записатись на консультацію:

Ваше ім'я *
Телефон *
Email

Натискаючи, Ви приймаєте умови
“Згоди на збір та обробку персональних даних”

Більше статей:

Запишіться на консультацію, ми передзвонимо вам та уточнимо деталі

Ваше ім'я *
Телефон *
Email

Записатись на консультацію

Ваше ім'я *
Телефон *
Email

Натискаючи, Ви приймаєте умови
“Згоди на збір та обробку персональних даних”

Залиште контактні дані, і ми скоро зв'яжемось з вами, аби погодити лікаря, час, та дату запису
Ваше ім'я *
Телефон *
Email

Первинна консультація
репродуктолога — зі знижкою 50%

До 28.02.25 включно. Встигни записатись!

Ваше ім'я *
Телефон *
Email