БЕЗОПЛАТНЕ
ЕКЗ від НСЗУ

ГАРЯЧА ЛІНІЯ
0 800 351 491

БЕЗОПЛАТНЕ
ЕКЗ від НСЗУ

ГАРЯЧА ЛІНІЯ
0 800 351 491

Дієта при ГЦД

Picture of IVMED Експерт
IVMED Експерт

Якою має бути дієта при гестаційному цукровому діабеті? Під час виношування дитини підшлункова залоза жінки відчуває підвищене навантаження. Це може призвести до порушення вуглеводного обміну, яке називається гестаційним цукровим діабетом (ГСЦД). Як харчуватися, щоб впоратися з підвищенням рівня глюкози в крові?

Дієта при ГЦД у вагітних

Порушення вироблення інсуліну підшлунковою залозою зазвичай виявляється на 28 тижні. Цей стан обов’язково потребує діагностики та корекції, оскільки може призвести до порушення в розвитку плода. Щоб призначити дієту при ГЦД та порекомендувати меню, лікарю потрібно побачити результати тесту на толерантність до глюкози.

Корекція раціону харчування допомагає впоратися з підвищеним рівнем цукру в крові жінки. При гестаційному цукровому діабеті дієта будується за такими принципами:

  • режим харчування дробовий (3 основних прийомів їжі і перекуси в проміжках між ними);
  • добове співвідношення білків, жирів і вуглеводів — 50:35:15;
  • в день потрібно випивати 1,5-2 л чистої води;
  • відмова від легкозасвоюваних «простих» вуглеводів;
  • молочні продукти не слід вживати в першій половині дня;
  • від цукру і меду необхідно повністю відмовитися;
  • споживання калорій — в розрахунку 35-40 ккал на 1 кг ваги тіла вагітної.

Меню дієти при ГЦД

Раціон харчування необхідно будувати, виходячи зі списку дозволених і не рекомендованих продуктів. Дієта № 9 при ГЦД дозволяє вживати:

  • сирі і відварені овочі (окрім крохмалистих і моркви);
  • ягоди і фрукти (кислі): полуниця, смородина, чорниця, малина, абрикос, персик;
  • крупи (окрім манної);
  • твердий сир, кисломолочний сир;
  • житній хліб;
  • нежирне м’ясо (курка, індичка, яловичина), приготоване з мінімумом жиру;
  • горіхи;
  • курячі яйця;
  • гриби;
  • зелень;
  • бобові.

З меню дієти при ГЦД виключаються: ковбасні вироби, цукор, джеми і варення, мед, хлібобулочні і макаронні вироби з білого борошна, кондитерські вироби, здоба, фруктові соки, картопля, напівфабрикати, морозиво, солодкі фрукти (банани, хурма, інжир, диня , фініки). Вершкове масло потрібно обмежити.

Щоб дізнатися точне меню і індивідуальні рекомендації щодо дієті при ГЦД, отримайте консультацію акушера-гінеколога в клініці «Айвімед».

Поділитися статею: 

Записатись на консультацію:

Ваше ім'я *
Телефон *
Email

Натискаючи, Ви приймаєте умови
“Згоди на збір та обробку персональних даних”

Більше статей:

Запишіться на консультацію, ми передзвонимо вам та уточнимо деталі

Ваше ім'я *
Телефон *
Email

Записатись на консультацію

Ваше ім'я *
Телефон *
Email

Натискаючи, Ви приймаєте умови
“Згоди на збір та обробку персональних даних”

Залиште контактні дані, і ми скоро зв'яжемось з вами!
Ваше ім'я *
Телефон *
Email