У Данії провели дослідження, яке показало зв’язок між харчуванням чоловіка та якістю його сперми. Звіт про це дослідження було опубліковано в журналі JAMA Network Open.
Дослідження, в якому взяли участь 2935 молодих чоловіків, показало, що найвищі показники спермограми у учасників, які дотримувалися раціонального харчування, а саме вживали в їжу багато овочів і фруктів, віддавали перевагу рибі і курці. У цій групі чоловіків в середньому у зразку сперми було виявлено від 146 до 183 мільйонів сперматозоїдів.
Група молодих людей з вегетаріанським підходом до харчування (менше м’яса, більше овочів, риби, яєць, молока) опинилася на другому місці за показниками спермограми.
У чоловіків, які віддають перевагу традиційному датському підходу до харчування (різноманітне м’ясо, цільнозернові продукти, молочні продукти), виявилося найбільше рухливих сперматозоїдів в зразках.
У молодих людей, що віддають перевагу західній системі харчування, виявилося найменше сперматозоїдів — від 109 до 138 мільйонів. Їх раціон був багатий червоним м’ясом, смаженими стравами, солодощами і газованою водою.
За словами співавтора дослідження Фейбі Нассану, дослідника Школи громадської охорони здоров’я імені Гарварда Т. Чана (Harvard T. H. Chan School of Public Health), дієта є важливим фактором для вироблення сперми з високим потенціалом до запліднення.
Фейбі Нассан рекомендує чоловікам, які бажають поліпшити якість сперми, дотримуватися в цілому здорової дієти і збільшити споживання риби, курки, овочів, фруктів і води. Також необхідно скоротити споживання піци, картоплі фрі, перероблених м’ясних продуктів і червоного м’яса, високоенергетичних напоїв і солодощів.