За даними ВООЗ, у 8 жінок з 10 зустрічається залізодефіцитна анемія при вагітності. Вона супроводжується зменшенням кількості еритроцитів і гемоглобіну в крові, необхідних для транспортування кисню до клітин тіла вагітної і плоду, що розвивається. Недолік заліза може не давати про себе знати, а може проявлятися слабкістю, підвищеною стомлюваністю, запамороченням, задишкою, жовтизною рук і носогубного трикутника тощо.
Розвиток анемії при вагітності
Основна причина дефіциту заліза в організмі майбутньої мами пов’язана з підвищеною потребою в цьому елементі в період виношування дитини. Крім того, низький рівень гемоглобіну може бути пов’язаний з недостатнім вживанням продуктів, що містять залізо.
Іноді анемія під час вагітності обумовлена хронічними захворюваннями травної системи, печінки, дефіцитом вітамінів, важливих для засвоєння заліза. Зниження гемоглобіну може спостерігатися ще до зачаття дитини. Однак жінка може про це і не здогадуватися, про низький гемоглобіні вона дізнається вже під час спостереження у акушера-гінеколога.
Розрізняють такі ступені розвитку анемії при вагітності:
- легкий (гемоглобін 90 г/л і вище);
- середній(71-90 г/л);
- важкий (70 г/л і нижче).
Чим небезпечна анемія при вагітності
Знижений рівень гемоглобіну в крові вагітної підвищує загрозу передчасного відшарування плаценти, передчасних пологів, внутрішньоутробних затримок розвитку плода, слабкої пологової діяльності. Після пологів у таких жінок високий ризик кровотеч і запальних ускладнень, зниження обсягу грудного молока при лактації.
При залізодефіцитній анемії під час вагітності майбутня мама частіше страждає від токсикозу. При низькому гемоглобіні у жінок частіше виявляється гестоз з набряками, підвищеним артеріальним тиском.
Діти, народжені у матерів, які страждали на анемією при вагітності, в перший рік життя частіше хворіють на вірусні інфекції. Також у них підвищений ризик розвитку пневмонії, алергії.
Корекція анемії при вагітності
Велике значення для нормалізації рівня гемоглобіну в крові має збалансоване харчування. Майбутній мамі необхідно в достатній кількості вживати м’ясо, в якому присутнє залізо. Крім того, раціон повинен включати білкові продукти і страви, багаті кальцієм. Для профілактики і корекції залізодефіцитної анемії під час вагітності майбутня мама повинна вживати відварне м’ясо і рибу, яловичу печінку, сир, яйця, тушковані овочі, відвар шипшини.
При легкому та середньому ступені дефіциту заліза призначаються препарати, які допоможуть компенсувати брак цього важливого елемента. Схема і дозування прийому є індивідуальними і визначаються лікарем за результатами аналізів вагітної. Важка форма може потребувати госпіталізації і лікування в стаціонарі.
У клініці «Айвімед» майбутні мами можуть здати аналізи, пройти обстеження, отримати консультацію з приводу нормалізації рівня гемоглобіну в крові. Крім того, в клініці розроблені програми ведення вагітності, в рамках яких жінка проходить всі необхідні дослідження і спостерігається у досвідченого уважного акушера-гінеколога.