Зниження лібідо, зменшення кількості сперматозоїдів, почуття втоми, а також погіршення стану м’язів і кісток можуть бути наслідком зниженого тестостерону в організмі чоловіка.
Крім внутрішніх процесів на стан гормональної системи в певній мірі впливає раціон харчування. Які ж продукти здатні знижувати рівень тестостерону?
Соя
Продукти, які містять сою, наприклад, тофу або ізолят соєвого протеїну (використовується спортсменами в дієтичному харчуванні), можуть негативно впливати на концентрацію тестостерону у чоловіків, оскільки містять в собі фітоестрогени. Це речовини рослинного походження, які діють аналогічно до жіночого гормону естрогену.
У 2013 році проводилося дослідження, в якому було встановлено, що чоловіки, які вживали 20 г ізоляту соєвого протеїну на день, через 2 тижні мали більш низький рівень тестостерону в порівнянні з контрольною групою.
Хлібобулочні вироби
Один кекс або шматок пирога, звичайно, не призведуть до падіння рівня тестостерону. Однак раціон багатий випічкою і десертами може призвести до зниження вироблення головного чоловічого гормону. Дослідження 2018 року показало, що чоловіки, які часто вживали солодощі і випічку, мали високий відсоток вісцерального жиру і високий рівень інсуліну. І все це негативно відбилося на виробленні тестостерону.
Алкоголь
Експеримент, проведений ще в 80-х роках минулого століття, показав, що спиртні напої вкрай негативно відбиваються на концентрації головного чоловічого статевого гормону. Добровольцям щодня давали алкоголь в кількості, еквівалентній 0,5 л віскі. Рівень тестостерону знизився вже через 72 годин від початку експерименту, а до 30-го дня рівень цього гормону у чоловіків, які брали участь в експерименті, був таким же, як у сильно питущих.
Корінь солодки
Цей інгредієнт часто присутній в складі чаю, цукерок, тютюнових виробів, напоїв. У 2003 році проводилося дослідження, в рамках якого чоловіки протягом 7 днів вживали по 7 грамів кореня солодки. До кінця експерименту рівень тестостерону у них впав на 26 %.
Рослинні олії
Йдеться про соняшникову, оливкову, рапсову, соєву, арахісову і інші олії. Вони містять мононенасичені і поліненасичені жирні кислоти. Проведене в 2019 році дослідження показало зв’язок між вживанням цих жирних кислот і гіпогонадизмом у чоловіків. Однак вчені зазначають, що необхідні додаткові дослідження в цій області.
Трансжири
Фаст-фуд і оброблені продукти часто містять в своєму складі трансжири. Ці речовини не тільки підвищують ризик розвитку цукрового діабету і серцево-судинних захворювань, але і відбиваються на виробленні чоловічих гормонів. Так в ході дослідження 2017 року Іспанії, у молодих і здорових чоловіків, які вживали продукти з трансжирами, було виявлено зниження концентрації тестостерону.
Цукор
У 2018 році було проведено дослідження, в якому взяли участь чоловіки у віці від 20 до 39 років. Протягом експерименту вони вживали багаті цукром напої. В результаті рівень тестостерону в учасників цього дослідження знизився.
Горіхи
Деякі горіхи можуть підвищувати рівень глобуліну, що зв’язує статеві гормони, в результаті тестостерон може знижуватися. Ця область також потребує додаткових дослідженнь, оскільки експеримент 2011 року проводився за участю жінок, які страждають на СПКЯ. У них вживання мигдалю і волоського горіха збільшило рівень глобуліну, що зв’язує статеві гормони, на 16 % і 12,5 % відповідно.