БЕЗОПЛАТНЕ
ЕКЗ від НСЗУ

ГАРЯЧА ЛІНІЯ
0 800 351 491

БЕЗОПЛАТНЕ
ЕКЗ від НСЗУ

ГАРЯЧА ЛІНІЯ
0 800 351 491

Ліки, що викликають безпліддя

Picture of IVMED Експерт
IVMED Експерт

Близько 15 % пар в усьому світі страждають на безпліддя. У структурі причин, що перешкоджають настанню вагітності, чоловічий фактор займає 45-50 %. Вчені з різних країн постійно проводять дослідження для виявлення передумов погіршення фертильності у чоловіків. В останні роки активно вивчається вплив медикаментів на дітородну функцію.

Ібупрофен

Одним з ліків, що викликають безпліддя, вважаються препарати, що містять ібупрофен. Результати дослідження, присвяченого впливу знеболюючих на чоловічу фертильність, були опубліковані в науковому журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Французькі і датські вчені з’ясували, що прийом ібупрофену може призводити до прихованого гіпогонадизму. При цьому чоловічі статеві залози працюють у занадто інтенсивному режимі, щоб підтримувати нормальний рівень тестостерону. З часом це призводить до їх виснаження, а це, в свою чергу, може призвести до імпотенції і безпліддя. Дослідники припустили, що аналогічну дію мають також аспірин, парацетамол.

Антигістамінні препарати

До висновку про те, що антигістамінні препарати здатні погіршувати чоловічу фертильність, прийшли вчені з Інституту біології та експериментальної медицини (Буенос-Айрес, Аргентина). Результати дослідження ліків, які імовірно викликають безпліддя у чоловіків, вони опублікували в журналі Reproduction.

Вивчивши дані щодо впливу антигістамінних препаратів на тварин за останні 40 років, дослідники прийшли до висновку, що такі медикаменти в довгостроковій перспективі провокують проблеми з виробленням тестостерону. Це призводить до порушення морфології сперматозоїдів, погіршення їх рухливості і кількісних показників. Для розуміння впливу антигістамінних ліків, які імовірно викликають безпліддя у чоловіків, вчені наполягають на необхідності проведення досліджень серед людей. 

Поділитися статею: 

Записатись на консультацію:

Ваше ім'я *
Телефон *
Email

Більше статей:

Запишіться на консультацію, ми передзвонимо вам та уточнимо деталі

Ваше ім'я *
Телефон *
Email

Записатись на консультацію

Ваше ім'я *
Телефон *
Email
Залиште контактні дані, і ми скоро зв'яжемось з вами!
Ваше ім'я *
Телефон *
Email