БЕЗОПЛАТНЕ
ЕКЗ від НСЗУ

ГАРЯЧА ЛІНІЯ
0 800 351 491

БЕЗОПЛАТНЕ
ЕКЗ від НСЗУ

ГАРЯЧА ЛІНІЯ
0 800 351 491

Що таке ЕКЗ

Picture of IVMED Експерт
IVMED Експерт

Один з найбільш ефективних методів у галузі допоміжних репродуктивних технологій, що дозволяє подолати чоловіче та жіноче безпліддя – це екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ). Перша “дитина з пробірки” народилася в 1978 році.

Екстракорпоральне запліднення – це метод, що передбачає злиття яйцеклітини та сперматозоїду поза тілом жінки. Протягом наступних днів ембріон розвивається за умов лабораторії. Коли він досягає стадії бластоцисти, його переносять у матку майбутньої матері. З успішної імплантації ембріона починається вагітність, яка протікає так само, як і при природному зачатті.

Показання для ЕКЗ

Що таке ЕКЗ – це запліднення in vitro (у пробірці), яке використовують у разі перешкод на шляху зустрічі яйцеклітини та сперматозоїда. Наприклад, непрохідність/відсутність маткових труб у жінки.

Репродуктолог рекомендує ЕКЗ, якщо інші варіанти лікування безпліддя не дають результату або лікар оцінює шанси на вагітність з використанням екстракорпорального запліднення як вищі, ніж із застосуванням інших методів терапії та інших ДРТ.

Основні етапи ЕКЗ

Програма екстракорпорального запліднення включає наступні етапи і процедури:

  1. Одержання яйцеклітин (ооцитів). І тому жінка відбувається стимуляцію суперовуляції з допомогою медикаментів. Потім наводиться процедура пункції фолікулів, що містять яйцеклітини. Ооцити поміщаються у чашку Петрі у спеціальне культуральне середовище.
  2. Одержання сперматозоїдів. Сперму отримують в результаті еякуляції, якою чоловік досягає шляхом мастурбації. Також для вилучення сперматозоїдів можуть застосовуватися малоінвазивні методи біопсії яєчка (наприклад, TESE). Сперматозоїди виділяють із насіннєвої рідини, відбирають найбільш перспективні з них. Сперму можна отримати в день пункції фолікулів жінки або заздалегідь (у цьому випадку її заморожують та зберігають у кріобанку).
  3. Запліднення у пробірці. На цьому етапі зазвичай застосовують метод ICSI – інтрацитоплазматичної ін’єкції сперматозоїда в яйцеклітину. Процедуру проводять за допомогою мікроінструментів та мікроскопів з багаторазовим збільшенням.
  4. Перенос. Ембріон переносять у матку зазвичай у 5 день розвитку. Процедура не викликає болю і триває лише кілька хвилин. Через 10-14 днів можна здати аналіз на ХГЛ, щоб підтвердити вагітність.

Коли протипоказано ЕКЗ

Процедура екстракорпорального запліднення не підходить жінкам, які за станом здоров’я не здатні благополучно виносити та народжувати дитину. До головних протипоказань відносять:

  • соматичні захворювання, при яких вагітність та пологи протипоказані;
  • вроджені вади та набуті деформації матки, які перешкоджають успішній імплантації ембріона та виношування вагітності;
  • пухлини яєчників або матки, які потребують лікування;
  • гострі запальні процеси будь-якої локалізації;
  • онкологічні захворювання, у т. ч. в анамнезі.

Від чого залежать результати ЕКЗ?

Успіх екстракорпорального запліднення залежить від причини безпліддя, віку подружжя (і особливо майбутньої матері), стану ендометрію жінки, її оваріального резерву, а також гормонального тла. Крім того, на результативність ЕКО впливає кваліфікація та досвід репродуктологів та ембріологів, оснащеність клініки, наявність сучасного обладнання та витратних матеріалів в ембріологічній лабораторії.

Клініка «Айвімед» має в своєму розпорядженні свою лабораторію ембріології, обладнану новітньою апаратурою для проведення більш складних процедур у галузі ембріології. Досвід команди фахівців клініки – 20 років та більше. На рахунку «Айвімед» — сотні щасливих пар, які подолали безпліддя та стали батьками.

Детальніше про ЕКЗ та як проходить запліднення in vitro в Україні, якою є його ефективність, розкажуть репродуктологи клініки «Айвімед». Записуйтесь на консультацію – це перший крок до щасливого материнства та батьківства.

Поділитися статею: 

Записатись на консультацію:

Ваше ім'я *
Телефон *
Email

Більше статей:

Запишіться на консультацію, ми передзвонимо вам та уточнимо деталі

Ваше ім'я *
Телефон *
Email

Записатись на консультацію

Ваше ім'я *
Телефон *
Email
Залиште контактні дані, і ми скоро зв'яжемось з вами!
Ваше ім'я *
Телефон *
Email