БЕЗОПЛАТНЕ
ЕКЗ від НСЗУ

ГАРЯЧА ЛІНІЯ
0 800 351 491

БЕЗОПЛАТНЕ
ЕКЗ від НСЗУ

ГАРЯЧА ЛІНІЯ
0 800 351 491

Репродуктивне здоров'я

Picture of IVMED Експерт
IVMED Експерт

Поняття «репродуктивне здоров’я» поєднує в собі фізичне, розумове та соціальне благополуччя жінки та чоловіка за відсутності захворювань статевої системи. На чоловіче та жіноче здоров’я сьогодні впливає безліч несприятливих факторів, у тому числі хронічні стреси, малорухливий спосіб життя, погіршення екологічної ситуації.

Крім того, шанси стати батьками знижують інфекційні захворювання, зловживання алкоголем, куріння тощо. На частину факторів людина не в змозі вплинути. Але вплив деяких із них можна послабити чи виключити.

Від яких чинників залежить репродуктивне здоров’я?

Безпліддя у шлюбі є однією з найважливіших та соціально-демографічних проблем. Її рішенням займаються не тільки гінекологи, урологи, андрологи, репродуктологи, але й психологи, генетики, ендокринологи. На думку фахівців, репродуктивне здоров’я людини загалом погіршується. І це стосується як жінок, так і чоловіків.

До факторів, що визначають погіршення репродуктивного здоров’я, належать:

  • шкідливі звички батьків, які згодом впливають на фертильність потомства;
  • гіподинамія (малорухливий спосіб життя);
  • часті стреси, нервове та психологічне перенапруження;
  • гормональні збої (у т. ч. внаслідок стресів, надмірної ваги);
  • інфекційно-запальні захворювання статевої системи;
  • перенесені хірургічні операції, аборти у жінок;
  • незбалансоване харчування, нестача вітамінів, мікроелементів.

Порушення фертильності може бути пов’язане з прийомом деяких медикаментів, наприклад кортикостероїдів, протисудомних ліків, антидепресантів, транквілізаторів, нейролептиків. Чоловіки, які захоплюються важкими видами спорту (наприклад, піднімають штангу) та приймають гормональні добавки для приросту м’язів та сили, також можуть стикнутися з проблемою безпліддя.

До факторів, що визначають репродуктивне здоров’я, також належать умови роботи. Наприклад, якщо чоловік чи жінка працюють на шкідливому виробництві, це знижує їхні шанси успішне зачаття дитини. Для чоловічого організму шкідлива робота у так званих «гарячих цехах», в яких зберігається підвищена температура.

Як подбати про репродуктивне здоров’я?

Репродуктологи рекомендують завчасно планувати своє сімейне життя та піклуватися про збереження фертильності. Все більше пар воліють звертатися до центру репродуктивного здоров’я «Айвімед», щоб правильно підготуватися до зачаття та вагітності. На жаль, багато хто з них змушений вживати заходів для покращення фертильності, щоб стати батьками.

Фахівці радять уважно ставитися до свого здоров’я та вчасно звертатися за допомогою, особливо якщо зачати дитину не вдається більше року. До загальних рекомендацій щодо збереження репродуктивного здоров’я відносять такі:

  • здоровий спосіб життя (збалансоване харчування, помірні фізичні навантаження, підтримання нормального індексу маси тіла);
  • мінімізація рівня стресу (у т. ч. пошук та вибір відповідних засобів нормалізації психоемоційного стану, наприклад, медитація, хобі, відвідування психолога);
  • своєчасне лікування загальносоматичних захворювань та хвороб статевої системи;
  • регулярні профілактичні огляди, обстеження у профільних спеціалістів, скринінги репродуктивного здоров’я;
  • поінформованість про сучасні технології відкладеного материнства та батьківства (це питання можна обговорити з репродуктологом).

Щоб дізнатися про стан вашого репродуктивного здоров’я та вжити заходів щодо його збереження та покращення, звертайтеся до репродуктологів клініки «Айвімед».

 

Поділитися статею: 

Записатись на консультацію:

Ваше ім'я *
Телефон *
Email

Більше статей:

Запишіться на консультацію, ми передзвонимо вам та уточнимо деталі

Ваше ім'я *
Телефон *
Email

Записатись на консультацію

Ваше ім'я *
Телефон *
Email
Залиште контактні дані, і ми скоро зв'яжемось з вами!
Ваше ім'я *
Телефон *
Email