БЕЗОПЛАТНЕ
ЕКЗ від НСЗУ

ГАРЯЧА ЛІНІЯ
0 800 351 491

БЕЗОПЛАТНЕ
ЕКЗ від НСЗУ

ГАРЯЧА ЛІНІЯ
0 800 351 491

Аденома простати і чоловіче безпліддя

Picture of IVMED Експерт
IVMED Експерт

Аденома простати — доброякісна пухлина (гіперплазія) передміхурової залози у чоловіків (ДГПЗ). Новоутворення виникає внаслідок розростання залозистої або сполучної тканини органу. Гіперплазія передміхурової залози може розвиватися протягом кількох років, не даючи про себе знати. При цьому така доброякісна пухлина може призвести до серйозних наслідків, в тому числі до безпліддя.

Чому розвивається аденома простати у чоловіків?

Гіперплазія передміхурової залози діагностується у одного з чотирьох чоловіків до 40-50 років, у половини чоловіків 50-60 років, у восьми з десяти чоловіків 70-80 років. Окрім віку аденому простати пов’язують з гормональним дисбалансом, артеріальною гіпертензією, цукровим діабетом, захворюваннями серця. Крім того, ризик розвитку доброякісного утворення підвищує сидячий спосіб життя, нерегулярне статеве життя, алкогольна, нікотинова залежність.

Аденома простати і її симптоми

Доброякісна гіперплазія передміхурової залози може протікати безсимптомно, але також може мати певні клінічні прояви, які зводяться до так званого синдрому нижніх сечовивідних шляхів. У свою чергу, він включає у себе симптоми аденоми простати, які можна розділити на дві групи: обструктивні і ірритативні.

Обструктивна симптоматика пов’язана зі здавлюванням сечівника збільшеною простатою, вона включає:

  • утруднене сечовипускання;
  • відчуття неповного випорожнення сечового міхура;
  • тонку переривчасту струмінь при сечовипусканні;
  • необхідність натужуватися при сечовипусканні.

Ірритативні симптоми аденоми простати пов’язані з подразненням сечового міхура на фоні зростання новоутворення:

  • часті позиви до сечовипускання;
  • непереборні позиви до сечовипускання, які важко стримати;
  • прискорене сечовипускання в нічний час.

Серед ускладнень ДГПЗ виділяють гостру затримку сечі, яка вимагає невідкладної медичної допомоги. В такому стані пацієнт втрачає здатність мочитися і відчуває симптоми інтоксикації. Гостру затримку сечі може викликати перевтома, переохолодження, запори, вживання алкоголю.

Аденома простати і безпліддя також мають зв’язок. Збільшена передміхурова залоза порушує репродуктивну функцію чоловіка і може стати причиною проблем із зачаттям дитини.

Діагностика аденоми передміхурової залози

Зі скаргами на порушення сечовипускання, біль і дискомфорт внизу живота чоловікові слід звертатися до уролога. Діагностика включає: огляд, УЗД, оцінку обсягу залишкової сечі, екскреторну урографію, урофлоуметрію. Крім того, пацієнта направляють на здачу загальних аналізів крові та сечі, біохімічний аналіз крові, тест на PSA.

Лікування аденоми простати

Тактика терапії визначається симптоматикою і розміром доброякісного новоутворення. На ранніх термінах розвитку може використовуватися консервативна терапія, спрямована на зниження тонусу гладкої мускулатури і розширення проток сечовивідних шляхів. Пацієнтам можуть призначатися препарати, що перешкоджають росту передміхурової залози.

Якщо ремісії не досягнуто, і ДГПЗ прогресує, то може бути показана операція. Втручання, як правило, проводиться малоінвазійними методами. Гіперплазовані тканини видаляються за допомогою радіохвиль, лазера або скальпеля.

Проконсультуватися з приводу аденоми простати і отримати ефективне лікування чоловічого безпліддя можна в клініці «Айвімед».

Поділитися статею: 

Записатись на консультацію:

Ваше ім'я *
Телефон *
Email

Більше статей:

До такого висновку прийшли дослідницька компанія Examen і клініка Lister Fertility Clinic у Лондоні. Нещодавно

Запишіться на консультацію, ми передзвонимо вам та уточнимо деталі

Ваше ім'я *
Телефон *
Email

Записатись на консультацію

Ваше ім'я *
Телефон *
Email
Залиште контактні дані, і ми скоро зв'яжемось з вами!
Ваше ім'я *
Телефон *
Email