БЕЗОПЛАТНЕ
ЕКЗ від НСЗУ

ГАРЯЧА ЛІНІЯ
0 800 351 491

БЕЗОПЛАТНЕ
ЕКЗ від НСЗУ

ГАРЯЧА ЛІНІЯ
0 800 351 491

Гідросальпінкс

Picture of IVMED Експерт
IVMED Експерт

Гідросальпінкс це патологічний процес, при якому в каналі маткової труби накопичується надлишкова рідина. В результаті труба розширюється, але при цьому її прохідність погіршується. Захворювання найчастіше розвивається в результаті запальних, спаечних та інших патологічних процесів.

Наявність рідини в маткових трубах знижує ефективність екстракорпорального запліднення. При гідросальпінксу зменшується ймовірність успішної імплантації ембріона після перенесення, підвищується ризик позаматкової вагітності. Наявність кісти з рідиною в матковій трубі порушує кровопостачання яєчників, що може виявитися причиною низької відповіді яєчників на стимуляцію під час проходження програми ЕКЗ.

Причини і ознаки хвороби

Гідросальпінкс може розвиватися справа, з лівого боку або бути двостороннім. Скупчення рідини (транссудату) найчастіше виявляється наслідком перенесеної інфекції, через яку маткові труби запалюються.

Гідросальпінкс виявляється на УЗД, зазвичай тоді, коли пацієнтка приходить зі скаргами на відсутність бажаної вагітності. Про те, що в одній або обох маткових трубах накопичується рідина, жінка може не знати, оскільки особливо на ранній стадії або при хронічному перебігу патологія не дає про себе знати.

Гостра форма захворювання проявляє себе:

  • болями внизу живота, в області паху;
  • підвищенням температури тіла;
  • пітливістю, слабкістю, прискореним серцебиттям.

При хронічному гідросальпінксу зліва або з правого боку жінка може періодично відчувати тягнучій біль внизу живота.

Скупчення транссудату в маткових трубах загрожує небезпечними ускладненнями, серед них: утворення спайок, хронічні гінекологічні інфекції, розриви труб.

Як лікувати гідросальпінкс?

Діагностика захворювання включає гінекологічний огляд на кріслі, ультразвукове дослідження органів малого таза. Також пацієнтку можуть направити на магнітно-резонансну томографію, метросальпінгографію.

Гідросальпінкс не передбачає операцію в обов’язковому порядку. Рішення про застосування консервативних або хірургічних методів лікування лікар приймає виходячи зі стадії і характеру захворювання. На початковому етапі розвитку або при невеликому обсязі рідини, що накопичилась, гінеколог може призначити протизапальні та антибактеріальні препарати. Медикаментозне лікування може доповнюватися фізіотерапією.

Хірургічне видалення гідросальпінксу проводиться при значному скупченні рідини в маткових трубах і безплідді, яке настало в результаті цього. Операція проводиться лапароскопічним методом, через невеликі проколи черевної стінки. Малоінвазивний доступ дозволяє ефективно видалити рідину, відновити прохідність маткової труби і виключити ускладнення.

Профілактика гідросальпінксу заснована на своєчасному лікуванні інфекційних захворювань, регулярних профілактичних оглядах у гінеколога. Жінкам рекомендують уникати абортів, незахищених статевих контактів, не переохолоджуватися.

Отримати консультацію акушера-гінеколога, пройти УЗД органів малого тазу і перевірити прохідність маткових труб, а також здати лабораторні аналізи можна в клініці «Айвімед».

Поділитися статею: 

Записатись на консультацію:

Ваше ім'я *
Телефон *
Email

Більше статей:

Запишіться на консультацію, ми передзвонимо вам та уточнимо деталі

Ваше ім'я *
Телефон *
Email

Записатись на консультацію

Ваше ім'я *
Телефон *
Email
Залиште контактні дані, і ми скоро зв'яжемось з вами!
Ваше ім'я *
Телефон *
Email