БЕЗОПЛАТНЕ
ЕКЗ від НСЗУ

ГАРЯЧА ЛІНІЯ
0 800 351 491

БЕЗОПЛАТНЕ
ЕКЗ від НСЗУ

ГАРЯЧА ЛІНІЯ
0 800 351 491

Види безпліддя у чоловіків

Picture of IVMED Експерт
IVMED Експерт

Кожна п’ята пара в нашій країні виявляється безплідною. У половині випадків труднощі із зачаттям дитини обумовлені проблемами в чоловічому організмі. Нездоровий спосіб життя, стреси, несприятлива екологічна обстановка, а також перенесені інфекційні та запальні захворювання вкрай негативно позначаються на здатності чоловіка стати батьком.

Типи чоловічого безпліддя

Порушення репродуктивної функції чоловіка може бути пов’язано з одним або декількома факторами. Серед причин безпліддя виділяють: гормональні порушення, варикоцеле, вроджені аномалії статевих органів, інфекційні та запальні захворювання сечостатевої системи, новоутворення яєчок, сексуальні розлади.

За функціональними ознаками виділяють наступні види безпліддя у чоловіків:

Секреторне

Такий тип чоловічого безпліддя розвивається внаслідок порушення процесів вироблення і дозрівання сперматозоїдів. Воно може носити тимчасовий характер, наприклад, у разі впливу негативних зовнішніх чинників (підвищена температура тіла, вплив токсичних речовин), або бути постійним (при генетичних і вроджених аномаліях придатків яєчок, після перенесеного паротиту, при аутоімунних захворюваннях).

Екскреторне

Цей вид безпліддя у чоловіків обумовлений наявністю перешкод на шляху проходження сперматозоїдів по сім’явивідних протоках. Це може бути пов’язано зі спайками в канальцях придатка яєчка, які ускладнюють надходження сперматозоїдів у сім’яну рідину.

Аутоімунне

Це такий тип чоловічого безпліддя, при якому в крові чоловіка формується імунітет до власних сперматозоїдів (антиспермальні антитіла). Подібна патологія розвивається при порушенні природного бар’єру між судинами і сім’явивідними протоками. Відбутися таке може, наприклад, внаслідок травми. Антиспермальні антитіла зменшують рухливість сперматозоїдів і можуть навіть призводити до їх загибелі.

Змішана форма

Про такому виді безпліддя у чоловіків говорять тоді, коли воно обумовлено декількома причинами. Наприклад, якщо порушення дозрівання сперматозоїдів поєднується з еректильною дисфункцією.

Точно діагностувати патологію і визначити тип безпліддя допоможуть лікарі — уролог або андролог. Для цього фахівці призначають лабораторні аналізи, спермограму, УЗД та інші необхідні дослідження, і на основі отриманої інформації ставлять діагноз. Кожен вид безпліддя у чоловіків передбачає свою лікувальну тактику.

У клініці «Айвімед» проводиться точна діагностика чоловічого здоров’я і застосовуються ефективні методи лікування, в тому числі при самих серйозних порушеннях репродуктивної функції.

Поділитися статею: 

Записатись на консультацію:

Ваше ім'я *
Телефон *
Email

Більше статей:

Запишіться на консультацію, ми передзвонимо вам та уточнимо деталі

Ваше ім'я *
Телефон *
Email

Записатись на консультацію

Ваше ім'я *
Телефон *
Email
Залиште контактні дані, і ми скоро зв'яжемось з вами!
Ваше ім'я *
Телефон *
Email