БЕЗОПЛАТНЕ
ЕКЗ від НСЗУ

ГАРЯЧА ЛІНІЯ
0 800 351 491

БЕЗОПЛАТНЕ
ЕКЗ від НСЗУ

ГАРЯЧА ЛІНІЯ
0 800 351 491

Чому ЕКЗ має більш високі показники вагітності, ніж природне зачаття

Picture of IVMED Експерт
IVMED Експерт

Для багатьох пар, які безуспішно намагаються стати батьками, запліднення in vitro виявилося відмінним рішенням проблеми безпліддя.

Екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ) — відносно нова медична процедура. Перша дитина, яка була зачата за допомогою ЕКЗ, народилася в 1978 році. Сьогодні ЕКЗ —  не тільки ефективне рішення проблеми безпліддя, а й допоміжна репродуктивна технологія, про яку вже знає більшість людей.

Але особливо вражає те, що ЕКЗ, як правило, має більш високі показники успіху, ніж природне зачаття. Зі 100 пар, які намагаються завагітніти природним шляхом протягом місяця, тільки 20-ти вдається зачати дитину. Показник вагітності у тих, хто проходить екстракорпоральне запліднення в спеціалізованих клініках і центрах, становить 70 % і вище.

Успішність ЕКЗ в клініках залежить від ряду факторів, включаючи досвід та навички репродуктологів і ембріологів, гінекологів і хірургів, а також визначається станом репродуктивного здоров’я пацієнтів, віком матері, причиною безпліддя і способом життя пари.

Що робить ЕКЗ таким успішним, так це можливість «обходити» багато проблем, які супроводжують природне зачаття, а також доступність контролю і корекції деяких етапів запліднення, які зазвичай протікають без лікарського нагляду.

Оцінка якості ембріонів

Запліднення у пробірці дозволяє оцінити загальний стан яйцеклітин жінки, а також якість вирощених ембріонів перед перенесенням в матку. Саме на цьому етапі ЕКЗ може проводитися генетичне тестування для виключення певних генетичних аномалій або хромосомних порушень. Для перенесення відбираються найбільш життєздатні і найздоровіші ембріони, що забезпечує більш високі показники успішного настання вагітності.

Можливість «обійти» деякі проблеми зі здоров’ям

Серед найбільш поширених перешкод, асоційованих з безпліддям, виділяють: СПКЯ, ендометріоз, трубний фактор і знижені показники спермограми (наприклад, погіршення рухливості і морфології сперматозоїдів). ЕКЗ виявляється більш успішним, ніж спроби природного зачаття, оскільки дозволяє «обійти» всі перераховані вище перешкоди для запліднення.

Потрібно менше сперми

Недостатня кількість сперматозоїдів є однією з причин безпліддя у пар. Природне зачаття відбувається тоді, коли один зі сперматозоїдів досягає яйцеклітини і запліднює її. Тому чим більше сперматозоїдів в еякуляті, тим вище шанси на запліднення. Крім того, сперматозоїди повинні бути рухливими і мати відповідну форму. Якщо вони не в змозі досягти яйцеклітини, то запліднення не відбувається.

Для проведення ЕКЗ потрібна набагато менша кількість сперматозоїдів. Оскільки чоловічим репродуктивним клітинам не доводиться самостійно переміщатися, щоб досягти яйцеклітини, порушення рухливості і морфології сперматозоїдів перестають бути проблемами. Сперматозоїд також може бути введений безпосередньо в яйцеклітину за допомогою техніки інтрацитоплазматичної ін’єкції сперматозоїда (ICSI) з метою підвищення шансів на успішне запліднення.

Препарати для лікування безпліддя

Як тільки пара вступає в програму ЕКЗ, жінка починає приймати спеціальні медикаменти. Такі препарати спеціально розроблені для підвищення рівня певних гормонів, які контролюють менструальний цикл жінки. Вони сприяють дозріванню декількох фолікулів за один цикл, що дозволяє отримати кілька яйцеклітин для екстракорпорального запліднення. І це підвищує шанси на успішне зачаття і вагітність.

Якщо Ви давно мрієте про малюка, але Вам не вдається зачати дитину природним шляхом, ЕКЗ може стати для Вас оптимальним рішенням.

Поділитися статею: 

Записатись на консультацію:

Ваше ім'я *
Телефон *
Email

Більше статей:

Запишіться на консультацію, ми передзвонимо вам та уточнимо деталі

Ваше ім'я *
Телефон *
Email

Записатись на консультацію

Ваше ім'я *
Телефон *
Email
Залиште контактні дані, і ми скоро зв'яжемось з вами!
Ваше ім'я *
Телефон *
Email