БЕЗОПЛАТНЕ
ЕКЗ від НСЗУ

ГАРЯЧА ЛІНІЯ
0 800 351 491

БЕЗОПЛАТНЕ
ЕКЗ від НСЗУ

ГАРЯЧА ЛІНІЯ
0 800 351 491

Чи може лікування безпліддя призвести до набору зайвої ваги?

Picture of IVMED Експерт
IVMED Експерт

«Я набираю вагу. Це через лікування безпліддя?» — одне з частих питань, які задають пацієнтки своєму репродуктологу. Доктор Канчана Деві з Fertility Cloudnine Group of Hospitals (Ченнаї) розвіяла цей міф.

На 70 % вага тіла складається з води, решта — м’язова, кісткова та інші тканини. Будь-який чинник, який призводить до збільшення цих компонентів, тягне за собою і зростання маси тіла. Часто пацієнтки скаржаться на набір кілограмів у результаті лікування. Чому так може відбуватися?

Набір ваги через затримку рідини

Організм кожної людини унікальний, і складно передбачити його реакцію на той чи інший медичний препарат. Ліки, які використовуються при лікуванні безпліддя, наприклад, у циклах ВМІ і ЕКЗ, стимулюють вироблення естрогену, який затримує рідину в організмі.

Цей стан нагадує відчуття напередодні менструації, проте, більш виражені в зв’язку зі збільшенням кількості фолікулів, що дозрівають в яєчниках. Після циклу рівень гормонів стабілізується, і зайва рідина виводиться з організму. Тобто таке збільшення ваги оборотне і зустрічається далеко не у кожної жінки.

Зростання обсягу жирової тканини

Набір ваги під час лікування безпліддя, обумовлений зростанням обсягу жирової тканини, часто пов’язаний зі зниженням рівня фізичної активності жінки. Цьому сприяє міф про те, що фізичні навантаження можуть знизити шанси на успішну вагітність. Деякі пацієнтки можуть взяти відпустку на час програми, що також позначається на рівні фізичної активності. Крім того, жінки під час лікування також можуть збільшувати обсяг їжі, яку споживають як інструмент компенсації тривоги, пов’язаної з проходженням циклу ЕКЗ.

За словами доктора Канчана Деві, раніше стимуляція в рамках ЕКЗ дійсно могла викликати набір ваги і інші симптоми синдрому гіперстимуляції яєчників (переважно у жінок з синдромом полікістозних яєчників). Однак в даний час розроблені щадні, але ефективні протоколи стимуляції, що дозволяють уникнути таких негативних наслідків.

Поділитися статею: 

Записатись на консультацію:

Ваше ім'я *
Телефон *
Email

Більше статей:

Запишіться на консультацію, ми передзвонимо вам та уточнимо деталі

Ваше ім'я *
Телефон *
Email

Записатись на консультацію

Ваше ім'я *
Телефон *
Email
Залиште контактні дані, і ми скоро зв'яжемось з вами!
Ваше ім'я *
Телефон *
Email