БЕЗОПЛАТНЕ
ЕКЗ від НСЗУ

ГАРЯЧА ЛІНІЯ
0 800 351 491

БЕЗОПЛАТНЕ
ЕКЗ від НСЗУ

ГАРЯЧА ЛІНІЯ
0 800 351 491

Норма аналізу крові під час вагітності

Picture of IVMED Експерт
IVMED Експерт

У період виношування дитини у жінки відбуваються істотні зміни гематологічних показників, зумовлені гормональними перебудовами в організмі. Для оцінки стану здоров’я вагітної і плода акушери-гінекологи направляють майбутню маму на загальний аналіз крові при вагітності, звіряють отримані результати з нормами. Таке дослідження проводиться тричі за період гестації.

Норми загального аналізу крові при вагітності

На терміні до 12 тижнів жінка повинна відвідати акушера-гінеколога, щоб пройти обстеження. Крім інших досліджень при вагітності лікар направляє майбутню маму на біохімічний та загальний аналіз крові (ЗАК) з визначенням кількості тромбоцитів і гематокриту. Таке дослідження жінці належить пройти також на 29 тижні. При наявності показань вагітній може додатково призначатися ЗАК на будь-якому терміні.

Еритроцити, або червоні кров’яні тільця, містять гемоглобін, який відповідає за транспортування кисню клітинами крові. Підвищений рівень цих клітин може говорити про втрату організмом рідини, наприклад, в результаті розладів травлення, блювання, а також на тлі підвищеного потовиділення в спеку. Зниження рівня еритроцитів у майбутньої мами говорить про анемію, дефіцит фолієвої кислоти та заліза.

Ретикулоцитами називають молоді еритроцити. Якщо в організмі вагітної їх рівень різко підвищується за умови, що жінка не проходить терапію залізодефіцитної анемії, це може говорити про захворювання (наприклад, малярію, гемолітичну анемію).

При проведенні аналізів при вагітності важливо, щоб гемоглобін був у нормі. Допускається його незначне зниження і коливання в залежності від триместру. Однак низький рівень гемоглобіну може призводити до гіпоксії плода, передчасних пологів.

Гематокрит показує відношення числа еритроцитів до загального обсягу крові. Необхідно стежити, щоб в загальному аналізі крові при вагітності він також був у нормі. Гематокрит показує ступінь тяжкості анемії.

Кольоровий показник використовується для оцінки відносного вмісту гемоглобіну в еритроцитах, оскільки саме гемоглобін забарвлює кров у характерний червоний колір.

Тромбоцити впливають на процес згортання крові. Їх низький рівень може говорити про ймовірність підвищеної крововтрати при пологах. А високий свідчить про ризик розвитку тромбозів кровоносних судин.

Лейкоцити — це клітини імунної системи, які беруть участь у захисті організму від вірусів та інфекцій. Якщо в загальному аналізі крові при вагітності рівень цих клітин знаходиться вище норми, це говорить про наявність інфекційного або вірусного захворювання, якщо нижче — про дефіцит вітамінів і мікроелементів, знижений імунітет. Базофіли, еозинофіли, нейтрофіли і моноцити представляють собою підвиди лейкоцитів.

Швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ) визначається білковим складом плазми крові. Під час виношування дитини цей показник у жінки змінюється. Проте надмірно підвищена ШОЕ говорить про інфекційні або запальні процеси в організмі матері.

Підготовка жінки до дослідження

Кров для ЗАК у вагітних беруть з пальця. Приходити на дослідження потрібно вранці натщесерце. Напередодні необхідно утриматися від фізичних навантажень, уникати переохолодження і перегріву, стресів і переживань, оскільки вони можуть спотворити результати лабораторних досліджень.

Здати загальний і біохімічний аналіз крові при вагітності можна в клініці «Айвімед». Також в клініці можна отримати консультацію досвідченого акушера-гінеколога, зробити 3D і 4D УЗД плоду.

Поділитися статею: 

Записатись на консультацію:

Ваше ім'я *
Телефон *
Email

Більше статей:

Для багатьох пар, які безуспішно намагаються стати батьками, запліднення in vitro виявилося відмінним рішенням проблеми

Запишіться на консультацію, ми передзвонимо вам та уточнимо деталі

Ваше ім'я *
Телефон *
Email

Записатись на консультацію

Ваше ім'я *
Телефон *
Email
Залиште контактні дані, і ми скоро зв'яжемось з вами!
Ваше ім'я *
Телефон *
Email