БЕЗОПЛАТНЕ
ЕКЗ від НСЗУ

ГАРЯЧА ЛІНІЯ
0 800 351 491

БЕЗОПЛАТНЕ
ЕКЗ від НСЗУ

ГАРЯЧА ЛІНІЯ
0 800 351 491

Гормони і безпліддя

Picture of IVMED Експерт
IVMED Експерт

У 40 % випадків безпліддя виявляється його ендокринна форма. Гормональний дисбаланс у жінок призводить до порушення процесу овуляції. У чоловіків проблеми з гормонами ведуть до погіршення якості сперми. В результаті пара відчуває труднощі із зачаттям дитини.

Про ендокринну форму безпліддя, окрім відсутності бажаної вагітності у жінки, можуть говорити такі симптоми:

  • зміна характеру менструації (припинення місячних, затримки в кілька місяців, рясні менструальні кровотечі);
  • акне на обличчі й тілі;
  • надмірна вага, ожиріння;
  • виділення молока з молочних залоз (поза періодом лактації);
  • випадання волосся на голові або надмірний ріст волосся на обличчі і тілі;
  • болі внизу живота і в попереку;
  • часті цистити;
  • нехарактерні виділення зі статевих шляхів.

Гормони і безпліддя у жінок

При появі подібних симптомів, навіть якщо пара не планує в найближчому майбутньому вагітність, необхідно звернутися до лікаря — гінеколога, ендокринолога. Виявивши проблему на ранньому терміні, можна привести до норми гормони і виключити ендокринні фактори, що впливають на безпліддя. Тоді жінка буде здорова і зможе уникнути проблем із зачаттям при плануванні дитини.

Які гормони здають при підозрі на безплідність:

  1. Фолікулостимулюючий гормон (ФСГ). Відповідає за ріст фолікулів в яєчниках і зростання ендометрію в матці. Як підвищення, так і зниження гормону може стати причиною безпліддя у жінок.
  2. Лютеїнізуючий гормон (ЛГ). Впливає на процес дозрівання фолікула в яєчниках, грає важливу роль в процесі овуляції і утворення жовтого тіла. При безплідді гормон може виявитися як на підвищеному, так і на зниженому рівні.
    Пролактин. Відповідає за процес лактації (виділення грудного молока) після пологів. Високий рівень цього гормону у жінок (якщо вони в цей час не годують грудьми дитину) призводить до безпліддя.
  3. Естрадіол. Цей гормон впливає на розвиток яйцеклітини. Низький рівень естрадіолу значно знижує шанси на настання вагітності.
  4. Прогестерон. Цей гормон виробляє жовте тіло, при коливаннях його рівня в більшу або меншу сторону виникають труднощі із зачаттям.

Якщо гінеколог або ендокринолог підозрює у жінки ендокринне безпліддя, він дає рекомендації щодо того, які гормони необхідно здати. В який день менструального циклу потрібно здавати той чи інший аналіз, длікар розповість на прийомі.

Гормони при чоловічому безплідді

У чоловіків ендокринні чинники, що знижують якість сперми і ускладнюють настання вагітності у партнерки, включають в себе:

  • зниження рівня чоловічих статевих гормонів (вікове або патологічне);
  • підвищення рівня жіночих статевих гормонів в організмі чоловіка, в т. ч. підвищений пролактин;
  • хвороби щитоподібної залози;
  • цукровий діабет;
  • захворювання гіпоталамуса, гіпофіза.

Андролог, ендокринолог визначають, які гормони здати чоловікові при безплідді. Зазвичай лікар дає направлення на гормональні дослідження, якщо виявляє відхилення у спермограмі, гіпоплазію яєчок зі зміною їх консистенції і т. ін.
І жінка, і чоловік повинні бути уважними до свого здоров’я, щоб виключити в майбутньому ендокринне безпліддя. Тому огляди у ендокринолога, гінеколога, андролога повинні бути регулярними.

Поділитися статею: 

Записатись на консультацію:

Ваше ім'я *
Телефон *
Email

Більше статей:

Фахівці Американського хімічного товариства запропонували новий метод лікування чоловічого безпліддя, пов’язаного зі зниженою кількістю сперматозоїдів

Запишіться на консультацію, ми передзвонимо вам та уточнимо деталі

Ваше ім'я *
Телефон *
Email

Записатись на консультацію

Ваше ім'я *
Телефон *
Email
Залиште контактні дані, і ми скоро зв'яжемось з вами!
Ваше ім'я *
Телефон *
Email