БЕЗОПЛАТНЕ
ЕКЗ від НСЗУ

ГАРЯЧА ЛІНІЯ
0 800 351 491

БЕЗОПЛАТНЕ
ЕКЗ від НСЗУ

ГАРЯЧА ЛІНІЯ
0 800 351 491

Коронавірус викликає безпліддя у чоловіків?

Picture of IVMED Експерт
IVMED Експерт

У лютому китайські вчені опублікували статтю, в якій припустили, що коронавірус здатний в майбутньому призвести до безпліддя у чоловіків. Матеріал викликав резонанс в ЗМІ, але незабаром після цього був видалений з сайту. Однак питання про те, чи призводить коронавірус до безпліддя, залишився без відповіді. В даний час немає підтверджених даних про небезпеку COVID-19 для чоловічого здоров’я, проте, вчені не виключають такої ймовірності.

Побоювання щодо того, що коронавірус викликає безпліддя у чоловіків, пов’язані з результатами досліджень SARS-атипової пневмонії, яка, як показує статистика, є одним з небезпечних ускладнень COVID. На підставі даних про SARS-COV-2, епідемія якої сталася в 2002 році, вчені зробили висновок, що вірус може негативно вплинути на чоловічу репродуктивну систему. Зокрема, викликати орхіт — запалення яєчка, яке загрожує погіршенням якості сперми. На думку вчених, такий механізм може стати причиною безпліддя у чоловіків після коронавіруса.

Віруси і чоловіча фертильність

Доктор-андролог з Юеянського госпіталю традиційної китайської і західної медицини (Шанхай) Кі Гуанчон зазначив, що вірусні інфекції нерідко стають причиною порушень в репродуктивній системі чоловіка. Наприклад, у третини хлопчиків, які перехворіли на паротит (свинку), розвивається орхіт, який призводить до дисфункції яєчок і може стати причиною безпліддя.

Фахівець також зазначив, що в лікарській практиці йому зустрічалися пацієнти, які страждають порушенням репродуктивної функції після перенесеного SARS. Але число таких випадків дуже мале, щоб робити висновки про те, що коронавірус викликає безпліддя у чоловіків.

Навесні поточного року група урологів з госпіталю Нанджінського університету в Сучжоу опублікувала матеріал, де було висунуто припущення про те, що COVID
може проникати в клітини за рахунок білка ACE2 і завдавати шкоди ниркам і тканинам яєчок. Цей фермент відповідає за проникнення COVID-19 в клітини людини. ACE2 у великій кількості присутній не тільки в тканинах легенів, але також в тканинах яєчників, матки і нирок. Найбільша кількість білка ACE2 виявлена в сім’яниках чоловіків.

Виходячи з цього, було висунуто припущення, що у перехворілих COVID чоловіків можуть розвиватися ускладнення у формі порушень репродуктивної функції. Такі наслідки коронавірусу, на думку китайських лікарів, можуть призводити до безпліддя. Однак клінічного підтвердження таке припущення поки що не знайшло.

Поділитися статею: 

Записатись на консультацію:

Ваше ім'я *
Телефон *
Email

Більше статей:

Запишіться на консультацію, ми передзвонимо вам та уточнимо деталі

Ваше ім'я *
Телефон *
Email

Записатись на консультацію

Ваше ім'я *
Телефон *
Email
Залиште контактні дані, і ми скоро зв'яжемось з вами!
Ваше ім'я *
Телефон *
Email